Apelsinmärken blev ingången till ett långt skapande liv

 

Redan som 8-9-åring cyklade jag ofta ner till Helsingborgs hamn. Helsingborg var efter andra världskriget inkörsporten för frukt och grönt, speciellt citrusfrukter. Frukterna levererades i trälådor som ofta gick sönder och då passade jag på att tigga frukt. Citrusfrukterna var inlindade i ett tunt silkepapper med riktigt fina motiv och dessa sparade jag. Detta blev nog grunden för mitt skapande liv.

Artikel från "Vi på Näset", sept. 2016.

"Maroc", olja, format 80 x 90 cm.

I Helsingborg fanns det väldigt många frukt- och grönsaksaffärer och mitt samlande av apelsinmärken fortsatte genom att jag cyklade runt i stan och besökte alla affärer för att tigga apelsinmärken. Jag har nog 5-600 stycken i min samling.

Vad jag inte visste då var att, förutom att vara ett vackert apelsinsilkepapper, så var apelsinmärkena en idealisk transport- lösning. På den tiden kom citrusfrukterna från medelhavsländerna och sydamerika vilket innebar väldigt långa fartygstransporter utan kylrum. Därför behandlades apelsinmärkena med Dephenyl, ett kemiskt medel som konserverade mognadsprocessen och stärkte frukternas hållbarhet.

Dessa värdelösa silkepapper som jag samlat på i unga år har lagt grunden till mitt arbete som dekoratör, art director och som konstnär. Nu gör jag en serie apelsintavlor där den gemensamma nämnaren är mina apelsinmärken. På mina senaste utställningar har mina apelsintavlor blivit mycket uppskattade och ett flertal stora apelsintavlor finns nu i andra hem. Du gör klokt i att kolla min hemsida då och då efter nya tavlor.